top of page
Writer's pictureVAKA Danismanlik

Otomotiv Alt Tedarikçi Yönetimi Kılavuzu - AIAG CQI 19

Updated: Jan 8


Otomotiv Alt Tedarikçi Yönetim kılavuzu AIAG CQI 19
Kalite, Verimlilik ve müşteri memnuniyeti; AIAG CQI -19

IATF 16949:2016 Otomotiv Kalite Yönetim standarttı, 8.4 maddesi altında Tedarikçi Seçimi, Yönetimi ve Geliştirilmesi beklentilerini aktarmaktadır. Otomobil Üreticileri beklentilerini IATF 16949 uyumlu bir Kalite Yönetim Sistemi olarak tanımlamaktadır. OEM’ ler Alt tedarikçilerinin Kalite Yönetim Sistemi Geliştirme süreci 8.4.2.3 maddesi altında “Minimum Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Gerekleri”   [MAQMSR] dokümanında tanımlamaktadırlar.

Ayrıca kuruluşlar, satın aldıkları hammaddenin tanımlanan gereklilikler ile uyumunun sağlanması için üretim prosesinde ve/veya son ürün üzerindeki etkisi ile uyumlu olarak kontroller gerçekleştirmelidirler.

Tedarikçiler, tanımlanan gerekliliklere uygun olarak hammadde tedarik yeteneklerine göre değerlendirilmeli seçilmelidirler.

 

Öte yandan;

-        Kuruluşlar tarafından Giriş Kalite Kontrol süreç adımında kontrol edilmeden geçen “pass through” karakteristiklerin OEM üzerindeki potansiyel etkisi,

-        3.taraf sertifikasyon sürecinde yaşanan olumsuzluklar,

-        Kalite maliyetlerinin iyileştirilmesi,

-        Tedarikçi sevkiyat performansının takibi ve geliştirilmesi,

tedarikçi yönetiminde dikkat edilmesi gereken hususlardır.


Bunlara ek olarak;  Finansal olarak problemli tedarikçilerin yönetimi,  Kuruluşun operasyonel kaynaklarının etkin kullanımı ve son olarak tedarikçiler arası “benchmark” sürecinin çalıştırılması amacıyla kuruluşlar uygun bir tedarikçi Yönetim Sistematiği geliştirmelidirler

AIAG Alt Tedarikçi Yönetimi Kılavuzu CQI 19 nedir?

AIAG tarafından geliştirilen Alt Tedarikçi Yönetim Süreci (Sub-Tier Supplier Management Proses Guideline)  CQI-19 kılavuzunun temel amacı, birinci seviye (Tier 1) tedarikçilerin ve daha alt seviyedeki tedarikçilerin (Tier 2, Tier 3 vb.) yönetimi; tedarik zinciri kalite yönetimi,  için ortak bir süreç oluşturmaktır. Bu sayede Alt tedarikçilerin değerlendirmesi, seçimi ve geliştirilmesi daha etkin hale getirilmesi hedeflenmektedir.

CQI-19 dokümanının Otomobil üreticileri tarafından, kendi Tedarikçilerini (Tier 1) yönetmek amacıyla, kullanımı hedeflenmemiştir.

 

 

CQI-19 uygulamanın faydaları nelerdir?

OEM’ ler ve Tier-1 tedarikçileri, Tier-2 + tedarik zincirinde sıkıntılar yaşamakta,                      OEM’l er Tier-1 tedarikçilerinin alt tedarikçileri geliştirmek için yeterli tecrübeye sahip olmadıklarını ve gereken kaynakları sağlamadıklarından şikâyet etmektedirler.

IATF 16949, temel gerekliliklerinden biri olan APQP alt tedarikçi geliştirme sürecini kapsamakta yetersiz kalmaktadır. Alt Tedarikçilerin kürün ve üretim süreçlerinde yeterli tecrübeye sahip olunamaması alt tedarikçileri takip etmek için seçilen performans KPI ların yetersiz kalmasına neden olmaktadır.  

 

Alt Tedarikçi Yönetimi sürecinde CQI-19 Kullanımı faydaları nelerdir ?

-        Tedarikçi seçimi, değerlendirilmesi ve kalifikasyonu,

-        Tedarikçi geliştirme,

-        Etkin Problem çözme,

-        Tedarikçi geliştirme kaynaklarının optimize edilmesi,

-        Tedarikçiler arası “Benchmark”

 

CQI-19 Otomotiv sektörü tedarik zinciri içerindeki alt tedarikçilerin ürün ve proses kalitesi yönetiminde kapsamlı bir çerçeve sunar. Bu kılavuz, tedarikçilerin daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi, seçilmesi ve geliştirilmesi için bir yol haritası niteliğindedir.  Bu kılavuz kalite verimlilik ve müşteri memnuniyetini artırmak için önemli bir araçtır. Bu kılavuzu uygulayan organizasyonlar daha rekabetçi ve sürdürülebilir bir konuma gelerek rekabetçi üstünlük elde ederler.


5 views0 comments

Comments


bottom of page