top of page

IATF 16949:2016 sertifikasyonu nedir;

IATF 16949: 2016 nedir?

IATF 16949 : 2016 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Uluslararası Otomotiv çalışma Grubu (IATF) tarafından oluşturuluşmuş ve ISO tarafından da onaylanmış, küresel bir standarttır.

IATF 16949 : 2016 sertifikasyonu ile, dünya üzerindeki otomotiv sanayii üreticilerinin ürün ve proses geliştirme süreçlerinde kullanacakları global süreç ve tekniklerin oluşturması amaçlanmıştır.

IATF 16949 sertifikasyonu ile kuruluşların;

· Sürekli iyileştirme,

· İsrafın azaltılması

· Değişkenliklerin azaltılması,

· Hatanın önlenmesi, (yakalanması değil)

Hedeflerine odaklanarak tedarik süreçlerinde verimliliklerini artırmaları ve müşteri beklentilerini karşılamaları amaçlanmaktadır.


Niçin IATF 16949 Sertifikasyonu?

Müşteriler, Kanun koyucular, Otomotiv tedarik zinciri içinde bulunan diğer tedarikçiler; Otomotiv tedarik zinciri için tedarikçi/üretici olan kuruluşların IATF 16949 gerekliliklerini karşılamasını beklemektedirler.

IATF 16949 sertifikalı kuruluşların, gerekli kalite yönetim standartlarını sürdürdüklerinden emin olmak için her üç yılda bir yeniden sertifikalandırılması gerekmektedir.

Otomotiv endüstrisi tedarikçilerinin ulusal ve küresel düzeyde faaliyet gösterebilmeleri için gerekli olan IATF 16949 standardı sertifikasyonu ile kuruluşlar, kalite performanslarını sürekli olarak takip ederek gelişme ihtiyaç duyan süreçlerini belirler ve gerekli önlemleri alırlar.

IATF 16949:2016 otomotiv kalite standardı kuruluşların yönetim, destek ve müşteri odaklı süreçlerini takip etmelerini sağlayan bir yönetim aracıdır.


IATF 16949:2016 sertifikasyonunun önemi
IATF 16949:2016 sertifikasyonu

IATF 16949 sertifikasyonun yaraları;

· Otomotiv sanayii için tedarikçi olmanızı sağlar; IATF sertifikasyonu olmayan rakiplere karşı rekabetçi üstünlük sağlar,

· Kuruluşların süreçlerini belirlemeleri ve etkin ve verimli olarak çalıştırmaları için bir yönetsel araçtır.

· Kalite ve Sevkiyat performansını artırır,

· İsrafı tespit ederek gereksiz maliyetleri azaltılmasını sağlar,

· Gelişmeye açık süreçlerin tespit ederek; sürekli gelişimi sağlar sağlar,

· Yakalamadan ziyade Önlemeyi teşvik eder,

· Müşterilerde güven uyandırır,


Sonuç olarak;

IATF 16949 sertifikasyonu ile kuruluşlar, ISO 9001 gibi diğer kalite yönetim sistemleri ile entegre olarak çalışarak daha yönetilebilir iş süreçlerine sahip olmanızı kuruluşunuzun etkinliğini ve verimliliğini artırmanızı sağlar.

Bu sertifikasyon ile kuruluşlar mevcut ve potansiyel müşterilerine;

· Kalite seviyelerinin,

· Tasarım ve/veya Proses geliştirme yeteneklerinin,

Küresel ölçekte Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi olan IATF 16949:2016 standardını karşıladığını ilan etmiş olurlar.

Otomotiv Ana Sanayii için tedarik zincirlerinde bulunan kuruluşların güvenilir ürün ve hizmet sağlamaları önem taşımaktadır. IATF 16949 sertifikasyonu ile gerek müşterinize ve gerekse de kendi tedarik zincirinize, kuruluşunuzun uluslararası standardın gerekliliklerini yerine getirdiğini şüpheye gerek bırakamayacak şekilde göstermiş olacaksınız.


bottom of page